ESC wins competition for a public space in Mula (Spain) – ESC gana un concurso de un espacio publico en Mula (España)

The scheme reintegrates the currently fenced “Glorieta  Juan Carlos I” into the surrounding urban fabric, returning the space to the community by creating a public promenade that breaks the rigidity of the previous configuration and establishes a direct connection between the city and the heart of the square, while preserving the entirety of the existing vegetation.

The main circulations are carved into the current levels of the square, revealing a dynamic pattern that runs through the space among the programmed activity islands that host children, elderly and performance spaces, and allowing a stepless access to the square from the adjacent streets.

The space planning of the square has been generated with custom software that implements a Voronoi algorithm to subdivide the space into circulations and activity areas. This interactive application will allow for a public consultation process that will give the users the opportunity to actively participate in the design process by proposing their own options. Each of the user’s proposals will be the reflection of the individual’s perception of the space and his personal approach to the new design.

The scheme is designed as a self-sufficient, carbon neutral space. A series of climate control units will be scattered through the square, equipped with PV cells, lighting and fog systems that will lower the temperature of the square in Summer, while producing all the energy required for the normal functioning of the space, being at the same time a physical reminder of a continuous compromise with the environment.

For more info visit our website: www.esc-studio.com

El esquema reintegra la Glorieta Juan Carlos I, actualmente vallada, en el tejido urbano existente, devolviendo el espacio a la comunidad, creando un paseo que rompe con la rigidez de la configuración anterior y estableciendo  una conexión directa entre la ciudad y el corazón de la plaza, conservando la totalidad de la vegetación existente.

La circulación es tallada en los niveles actuales de la plaza, revelando un patrón continuo que recorre el espacio dejando una serie de islas programadas, donde  se desarrollan actuaciones, actividades para niños  y mayores,  permitiendo un acceso directo, sin escalones, con las calles adyacentes.

La generación del espacio, y su distribución en la plaza, ha sido generado con un software personalizado, que implementa un algoritmo de Voronoi, subdividiendo el espacio entre áreas de  circulación y  áreas de actividad. Esta aplicación interactiva permitirá hacer un proceso de consulta pública, dando la oportunidad a los ciudadanos de proponer sus propias opciones. La propuesta de cada usuario será el reflejo de la percepción individual del espacio y su aproximación personal al nuevo diseño.

El esquema  propuesto está concebido como   autosuficiente desde el punto de vista energético, siendo un espacio CO2 neutral. En la plaza se disponen una serie de unidades de control climático, equipadas con células fotovoltaicas, iluminación y sistemas de micronización de agua,  que permiten bajar la temperatura durante el verano  a la vez que producen la energía requerida para el funcionamiento normal del espacio,  siendo al mismo tiempo un recordatorio físico de un compromiso continuo con el medio ambiente.

Para más información visite nuestro website: www.esc-studio.com

Advertisements

2 Responses to “ESC wins competition for a public space in Mula (Spain) – ESC gana un concurso de un espacio publico en Mula (España)”


  1. 1 María Ag November 24, 2009 at 8:43 am

    Enhorabuena chicos! Qué imágenes tan chulas!
    Espero que lo construyáis pronto.
    SALUDOS!!

  2. 2 dani November 25, 2009 at 10:21 am

    enhorabuena chicos! tiene muy buena pinta


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




ABOUT

Space, Form, Words is an initiative started by Silvia Polito, Ciriaco Castro and Enrique Ramos as a multilingual, open canvas for thoughts, images and ideas on architecture, art, design, video, and every sort of creative process in general

  • 40,659 visits

%d bloggers like this: